Utbildning till rörmokare

En rörmokare göteborg arbetar med vatten- och avloppsledningar på olika sätt. Det kan innebära allt från nyinstallationer och renoveringar till felsökningar och reparationer. En vattenläcka kan leda till förödande konsekvenser. Det är därför väldigt viktigt att vattenledningar dras rätt i en byggnad. För att försäkringen ska gälla om något går fel måste det dessutom ha varit en certifierad rörmokare som hanterat vatten- och avloppsledningarna i fastigheten. Rörmokare är ett viktigt arbete som behövs. Alla fastigheter och bostäder med rinnande vatten bör ha fått det installerat av en rörmokare. Rörmokare är ett yrke som efterfrågas på marknaden då många som arbetar som rörmokare idag är äldre.

Utbildning till rörmokare

Nu för tiden kallas rörmokare oftast för VVS-montörer. VVS står för värme, ventilation och sanitet. Det finns flera olika sätt att bli en certifierad rörmokare. Det krävs en teoretisk utbildning, en lärlingsperiod på ca 850 timmar och ett yrkesprov. Under lärlingsperioden får man en mindre lön. Så fort man är färdigutbildad ökar lönen.

Vill man utbilda sig redan under gymnasiet kan man välja el- och energiprogrammet. Det ger en bra grund till yrket och man kan välja flera olika riktningar efter gymnasiet. Det finns även utbildningar att välja på efter gymnasiet. Man kan exempelvis välja att gå en tvåårig yrkesutbildning. En yrkesutbildning arrangeras efter behovet på marknaden och förbereder en för arbetslivet. Det innebär att man kombinerar studier med praktik. Det tredje alternativet är att hitta en firma som tar in en som lärling. Det passar den som inte gillar att studera speciellt mycket och föredrar att jobba. Lärlingsperioden blir något längre, men då man får lön som lärling är det ändå ett bra sätt att komma in i yrket. Väljer man att ta ett jobb som lärling beräknas det ta cirka fem år innan man är färdig och kan ta sitt yrkesprov för certifiering.

Rörmokare och certifiering

För att få arbeta självständigt som rörmokare ska man ta ett yrkesprov som sedan ger en sin certifiering. Certifieringen visar att rörmokaren har genomgått den utbildning och de lärlingstimmar som krävs för att kunna arbeta som rörmokare. Försäkringsbolag täcker i regel inte fel som uppstår av en rörmokare om denne inte har varit certifierad. Det är därför viktigt att man anlitar rörmokare som har en certifiering, samt att arbetsgivare inte tillåter någon att arbeta självständigt som saknar denna certifiering. En certifiering innebär också ökad lön.

När behövs en rörmokare?

Har man problem med avlopp eller rör i en fastighet eller i sitt hem ska en rörmokare kontaktas. Fel kan upptäckas genom att vatten inte rinner ner i avloppet, det inte kommer någon värme från elementen och vattenläckor kan ha upptäcks.