Dags att köpa båttrailer 

Är du en av de lyckliga som lyckats ta ett förarbevis för båt i vår och äntligen köpt den där båten du längtat så länge efter? Då är det dags att börja tänka på att köpa en lämplig båttrailer som kan dra upp din båt på land, nu när den ska upp från sjön. Det finns en hel del du måste tänka på, som pris och hur mycket båttrailern kan dra. Leta gärna på nätet och jämför priset och storlek mellan olika trailers innan du köper, det kan du tjäna många tusenlappar på. Det är av stor vikt att båttrailern du köper är anpassad till din båt, och att du kan justera rullar och vaggor för att båten ska sitta fast ordentligt på trailern under färden till den uppställningsplats den ska stå på under vintern. Många låter även båten stå kvar på trailern under vintern, då finns det vissa regler om hur båten ska placeras, och hur trailern ska pallas. 

 

Olika sorters trailers 

Det finns olika begrepp för en båttrailers, och det kan variera mellan olika återförsäljare och propellerteknik. En båtvagn är ofta synonymt med en enkel trailer som får köras i maximalt 30 kilometer i timmen. Ett båtsläp eller en båtkärra kan både gälla en enklare sorts båtvagn eller en båttrailer av större modell. En båttrailer är ofta en större modell, med den kan du köra längre sträckor på vägarna i högst 80 kilometer i timmen. Denna trailer ska vara registrerad och de regler som gäller är desamma som en vanlig släpkärra. 

 

Icke bromsad eller bromsad trailer 

Om du har en båttrailer utan bromsar kan du ändå få köra den i 80 kilometer i timmen, men då gäller det endast mindre båtar. Totalt med last får släpet inte väga mer än totalt 750 kilo. Väljer du en trailer som har bromsar, får du som endast ha B-körkort även köra, du ser lätt i bilens registreringsbevis hur mycket din bil får dra. 

 

Båttrailerns däck 

Självklart finns det regler för en båttrailers däck ska se ut, precis som det gör på andra släpkärror, det är en viktig sak att tänka på. Nu brukar en båt oftast inte transporteras på vinterhalvåret när vinterdäck krävs, men skulle du behöva transportera din båt under denna tid måste båttrailern ha dubbdäck precis som bilen. Har du odubbade däck på din bil, får du däremot använda friktionsdäck och dubbdäck på trailern. 

 

Hyra kontra köpa en båttrailer 

Om du inte vill eller har råd att köpa en båttrailer, kan du hyra en när du ska ta upp och sjösätta din båt. Ibland är det till och med billigare att hyra en båttrailer, även om du gör det under flera säsonger. Det finns alltid fördelare och nackdelar med att både hyra och köpa, och en av fördelarna med att hyra är att du inte behöver besikta trailern. En nackdel är att du vid varje tillfälle måste lasta av båten och förvara den på ett annat ställe än på båttrailern.