Badkar, inte badkar – eller en mix?

En av de frågor som behöver ställas inför en badrumsrenovering är om det ska finnas ett badkar eller en dusch i badrummet – eller en mix. Om badkar ska väljas eller inte beror självklart på behovet – både nu och i framtiden. Dessutom vilka alternativ som finns i bostaden.

Antal duschar är delvis avgörande

En normalstor villa eller bostadsrätt har i regel två badrum. Har bägge dessa badrum en dusch kanske ena badrummet får badkar vid kommande renovering. Är det större badrum kanske till och med både dusch och badkar får plats.

Samtidigt går det att kombinera badkar med dusch. Det kräver däremot att de som duschar kan klättra i och ur ett badkar. För personer som har svårigheter med detta är en duschkabin, eller liknande lösning, betydligt enklare.

Familjesituation är delvis avgörande

För småbarnsfamiljer är badkar generellt mycket uppskattat. De yngre barnen älskar att bada och det är enklare att duscha av dem i ett badkar än i en duschkabin. Finns det små barn i familjen, eller om familjen förväntas utökas vid badrumsrenovering Göteborg, kan badkar vara ett bra alternativ.

Väljs badkar som alternativ bör det däremot finnas en dusch monterad så att hela familjen kan använda duschen vid behov.

Alternativa badkar är delvis avgörande

Att genomföra en badrumsrenovering är generellt ganska dyrt. Ett fint badkar är även relativt dyrt. Hur kan familjer göra som vill bada – men inte vill genomföra en dyr badrumsrenovering Det finns alternativ för både stora och små genom så kallade badbaljor.

Badbaljor har länge förknippats enbart med bad för de allra minsta barnen. De kan sitta i baljan och plaska medan föräldrarna duschar bredvid. Men det finns även vikbara badbaljor för vuxna. De kan tas fram och ställas i duschhörnan, fyllas upp med vatten och bjuda på en trevlig badstund. Inte lika stor som ett komplett badkar men ändå så stor att en vuxen person får plats för att njuta av vattnets rogivande värme.

Krävs badrumsrenovering vid förändring?

Om ett badkar eller en duschkabin har installerats – krävs det då en badrumsrenovering om ändring önskas ske? Både ja och nej. Allt beror på var avloppet är beläget och hur planeringen har skett vid tidigare badrumsrenovering. I vissa fall kan avloppet behöva flyttas om exempelvis ett badkar tas bort och en mindre duschkabin istället ställs upp. Detta är något som hantverkare kan avgöra och därmed lägga in i offerten vid kommande renovering. Det kan, i vissa fall, även ställas högre krav på ytskikt beroende på vilken lösning som väljs.