Renovera hållbart

Vill du göra en så hållbar köksrenovering som möjligt? I sådana fall finns det en rad olika saker som är bra att ta hänsyn till. I den här texten kan du lära dig mer.

Gör mycket tidlöst

En viktig del i en hållbar köksrenovering är att renovera på ett sätt som håller över tid. Det gör att ditt arbete håller längre och att behovet av renoveringar i framtiden minskar – eller åtminstone inte kommer lika snart. Satsa på att använda dig av tidlösa material och färger. Utmaningen kan vara att göra det personligt, samtidigt som det är tidlöst. Ett förslag är att låta din personlighet skina i element som är enkla att byta ut – till exempel överdrag, lampskärmar och kuddar.

Kolla märkningen

En Svanenmärkt köksrenovering är snäll mot miljön, samtidigt som det är symbol på kvalitet. Innan en märkning sätts, utvärderas och analyseras bland annat innehållet (t.ex. material och kemikalier), hur framställan sker (vilka utsläpp och vilken energiförbrukning tillverkningen hos https://köksrenoveringstockholmslän.se för med sig), livslängd samt hur det kan tas om hand när det inte längre ska användas.

Svanen är känt för att ställa ganska hårda krav. De begär in dokumentation och låter oberoende laboratorier göra tester för att säkerställa att kriterierna för en märkning uppfylls. Med en Svanenmärkning ska du kunna känna dig trygg med att köket håller länge, att det är hållbart och att det innehåller minimalt med skadliga kemikalier.

Ta hand om det gamla efter din köksrenovering

En köksrenovering kan innebära många saker. Om din renovering innebär att du river det gamla köket bör det tas om hand på ett hållbart sätt. Det bästa alternativet är kanske att lägga upp det som kan säljas på köp- och säljsajter. De återanvänds och du får dessutom pengar för det. Är det saker som inte går att sälja kan du pröva att lägga upp det som “bortskänkes”. Om inte heller det är lämpligt bör materialen förpassas till en återvinningscentral. Innan du åker är det bra att kolla kommunens hemsida för att se vilka regler om återvinning som gäller där du bor.

Var även sparsam med grejerna. Finns det saker du kan ha kvar till nästa kök, eller behövs verkligen allting tas bort?

Vårda ditt nya kök

Ur ett hållbarhetsperspektiv är det viktigt att vårad ditt nya kök. En bra början är att läsa igenom alla relevanta skötselanvisningar. Här kan det finnas råd kring skötsel och underhåll som man annars kanske inte hade tänkt på. Det handlar även om att minska behovet av framtida jobb. Genom att vårda och underhålla väl får du inte bara ett mer hållbart kök, utan även mer valuta för pengarna.

Andra tips för en hållbar köksrenovering

Tipsen ovan är mer övergripande för en hållbar köksrenovering. Andra tips som kan vara bra att tänka på är:

  • Spara på vattnet genom att installera en snål blandare.
  • Välj ekovänliga vitvaror – det kan vara ganska stora skillnader mellan olika modeller.
  • Gör en plan direkt för hur sopsorteringen ska se ut. Se till att det finns plats med bra kärl som är lätta att komma åt redan från början.
  • Skaffa hållbara vanor efter din köksrenovering – miljövänligt diskmedel, till exempel.