Tips från rörmokare – så håller du rören rena 

Rörmokare är experter på vattenledningar och rör. De vet hur man håller dem rena och hur man åtgärdar eventuella problem på ett smidigt sätt. Av dessa skäl är det ganska smart att följa tipsen som de ger oss. Oavsett om du har en diskbänk i ditt hem, eller ett badrum, så är chansen stor att du en dag kommer att uppleva att rören blir igentäppta. I situationer som dessa är det bra att veta hur man löser problem. Men ännu viktigare är att du jobbar proaktivt och ser till att förebygga problemet innan det ens har börjat. I den här artikeln ger vi dig ett tips som du kan följa för att hålla dina rör rena. Olika rör, rörläggeri

Hur blir rören igentäppta? 

Stopp i avloppet är ett av de vanligaste VVS- problemen i hemmet och definitivt ingenting man ens önskar sin värsta fiende. Oftast börjar det som små problem, men som snabbt kan eskalera till ett större problem som kräver hjälp av en rörmokare. De vanligaste platserna att få stopp i avloppet är i köket och i badrummet. Nedan har vi listat några vanliga orsaker till stopp i avloppen:  

  • Fett och olja – När fettet svalnar stelnar det och detta bildar en plugg i ditt rör som blir stenhårt. 
  • Hår – Igentäpper rören snabbt, framförallt när den kombineras med tvålskum eller skräp. 
  • Schampo/Tvål skum – Orsakar igensätta avlopp när dem fastnar på insidan av rören och blandas med andra material i avloppet. 
  • Matsvinn – Ett utav de största problemen. Dem är svåra att se, svåra att undvika och dem byggs upp kontinuerligt tills det blir stort stopp i avloppet och luktar unket. 

Så håller du rören rena 

Ett av de bästa sätten att undvika VVS- problem är genom att proaktivt hålla dina rör rena och fria från saker. För det du investerar idag, kommer att löna sig i framtiden. Det bästa sättet är alltid att vara försiktig med vad du stoppar ner i rören. Saker som hår, matfett, tvålskum och även kaffesumpen är din värsta fiende – och av detta skälet bör du undvika detta. Därför kan det vara bra att använda exempelvis ett duschfilter i badrummet. Men för att hålla dina rör rena, så kan du gör “mormors gamla trix”. Du behöver enbart bakpulver och ättika. Det enda du gör är att ta två skedar bakpulver och sätta det i avloppet. Håll sedan sakta ner cirka en halv deciliter ättika och låt det verka i cirka 15-20 minuter. Avslutningsvis så spolar du det med hett vatten. Detta är något du kan göra en gång i månaden för att hålla dina rör rena! Smart va? 

Tips: Om du redan har stopp i avloppet och har testat med vårt tips, så kan det vara bäst att kontakta en rörmokare för att få hjälp att reda ut problemet. Rörmokare kan hjälpa till med alla sorters stopp och åtgärdar det ofta snabbt!