Använd sökmotoroptimering som frilansande skapare 

En av de stora utmaningarna med att vara frilansande kreatör är att ständigt behöva hitta nya jobb och nya klienter – det är något som är knepigt och tidsödande, och som väl oftast inte var en del av anledningen att du fattade intresse för kreativa jobb. Ett smart sätt att jobba är då att inte bara själv söka ut nya klienter, utan att också göra sig själv lätt för andra att hitta. 

För att bli lätt för potentiella nya klienter att hitta så krävs det att du har en bra internetnärvaro – och detta innebär mer än att bara ha en webbplats så anlita en seo byrå. Det gäller att tänka SEO – det vill säga sökmotoroptimering – när du utformar dina webbplats för att någon faktiskt ska kunna hitta till den, och det gäller att finnas på de platser där potentiella nya kunder kan tänkas leta efter dig. Detta är en hel konst i sig och kan vara knepigt, och för de som inte har tid eller energi till att sätta sig in i det går det att få hjälp av SEO-företag. 

Använd rätt ord och uttryck 

Det gäller att smart utforma texten på sin webbplats med SEO så att den använder nyckelord och synonymer som klienter kan tänkas söka på när de letar efter någon som erbjuder en viss tjänst i ett visst område. Om du exempelvis är tecknare och bland annat gör porträtt är det smart att använda dig av just ordet “porträtt”, men också bland annat namnet på din ort och namnen på andra orter runt omkring, samt ord och fraser som “på distans” – på detta vis kan någon som letar efter en porträttkonstnär i närheten hitta dig när de söker efter “porträtt” och namnet på stället där de bor. 

Det kan också vara lämpligt – särskilt om du utför dina tjänster på distans eller digitalt och alltså vänder dig till hela världen – att ha texten på din sida tillgänglig på åtminstone svenska och engelska, så att du kan fånga upp även kunder som gör sökningar på engelska. Faktum är att vissa Sverigebaserade klienter först eller enbart söker på engelska, då de vill hitta ett så brett utbud som möjligt – och då riskerar du att inte komma med om du bara har webbplats på svenska. 

Finns där dina klienter finns 

Det finns många ställen att bli hittad på utöver den egna webbplatsen, och det beror lite på inom vilken bransch och nisch du är verksam. För dig som exempelvis är visuell skapare kan det vara lämpligt att göra sig tillgänglig på ArtStation, Instagram, DeviantArt, Tumblr med flera, och Facebook lämpar sig för de flesta branscher. Även på dessa måste du tänka SEO – både i de texter du skriver och i vilka taggar du väljer att använda – för att bli hittad i deras interna söksystem. När du är osäker kan det rekommenderas att ta sig en titt på redan populära kreatörer och se hur de utformar sina texter och inlägg.