Inför badrumsrenoveringen i ditt hem

Att inreda ett badrum är ett stort projekt och det gäller att tänka till både en och två gånger innan man sätter igång det slutgiltiga projektet. Här nedan listar vi fem tips som du bör ta i beaktande när du skall inreda eller renovera ett badrum.

1. Behov och användning

Tänk igenom hur ditt badrum ska användas och vad som behövs för att det skall vara funktionellt och praktiskt för alla som vistas i det. Ska det vara dusch eller badkar? Vill du ha tvättmaskin och torktumlare eller är det viktigare med mycket förvaring?

2. Gör en ritning

Mät badrummet och rita upp en skiss där du kan testa olika layouter och möbleringar. Rita in möbler, dusch/badkar, toalett och förvaring för att få en idé om hur det slutgiltiga resultatet kommer att bli. Se också till att ha korrekta mått på hela rummet – detta kommer att vara till stor hjälp under hela renoveringsprocessen och alla val du kommer att ställas inför. Se till att alltid ha denna ritning nära tillhands när du besöker butiker och diskuterar med hantverkare.

3. Sätt en budget

Att ha en satt budget är väldigt viktigt då ett badrum är en stor och kostsam renovering där kostnaderna lätt kan skena iväg. Det finns otroliga valmöjligheter inom detta inredningsområde men det går att inreda med god kvalitet utan att det kostar skjortan. Det är dock viktigt att hålla koll på kostnaderna, och därför är en fast budget bra att ha.

4. Välj tidlösa material

Ett badrum ska användas under en lång tid. Därför är det viktigt att välja tidlösa material som du inte tröttnar på i första taget. Ett tips är att välja neutrala färger, diskreta mönster och enkla linjer i basdetaljerna. Vill man sätta en mer personlig prägel på badrummet gör man det istället med fördel genom att låta detaljer så som blandare, handtag och upphängningsdetaljer sticka ut. Om grunden är enkel går det sedan också väldigt lätt att förändra badrummets uttryck och stil med hjälp av olika inredningsdetaljer. Så enkla saker som handdukar och textilier i olika färger gör stor skillnad. Lös detaljer som tvålpumpar, duschdraperier, ljus och växter kan sedan användas för att skapa ett härligt och avkopplande badrum där du kan koppla av och hämta energi.

5. Tänk på vardagen

Det är lätt att låta sig förvirras av drömmar om lyxiga och badrum men det är också viktigt att ha den verkliga vardagsanvändningen med i tanken. Glöm framför allt inte bort städningen. Ett badrum används flitigt och blir lätt smutsigt. Det är därför väldigt viktigt att göra det så lättstädat och praktiskt inrett som det bara är möjligt.