Anlita elektriker för att installera laddbox 

Den svenska befolkningen har i allt snabbare tempo börjat byta ut sina vanliga bränsledrivna bilar till förmån för elbilar eller laddhybrider. Det kan hänföras till ett ökande incitament från regeringen i form av subventioner, att elbilar blivit billigare och inte minst på grund av ett ökat miljömedvetande. Även om det byggs laddstolpar i allt raskare takt i vårt avlånga land, så kan det vara nödvändigt att installera laddningsmöjligheter hemma i sin egen bostad. Att ladda elbilen hemma genom en laddbox eller laddstolpe är både effektivt och smidigt. I den här artikeln ger vi dig några råd att tänka på innan du påbörjar projektet och vad du behöver tänka på när du anlitar en elektriker. 

Tänk på typen av laddboxen 

Elladdningsmarknaden är full av olika typer av laddboxar som finns på facebook. Det gör att både specifikationer och pris varierar mycket mellan olika modeller och märken. Så det första du bör göra är att tänka på vilken modell du behöver. Vilken modell du behöver beror på vilken typ av kontakt din elbil har. Det finns nämligen två typer av huvudkontakter: typ 1 och typ 2. Med stor sannolikhet kommer din elbil att ha en typ 2-kontakt eftersom det är den europeiska standarden. 

Tips: Du kan identifiera typen av kontakt på din elbil genom att titta på kontakten. Om din elkontakt är helt rund har du en typ 1-kontakt. Om den har en platt topp är det en kontakt typ 2. Om du är osäker på valet av laddbox bör du alltid rådfråga en elektriker eller höra med biltillverkaren. 

Undersök förutsättningarna på plats 

Även om en elektriker kan ge dig råd om den bästa platsen för laddboxen kan det vara bra att vara väl förberedd och göra en egen preliminär analys av var laddstationen ska placeras. Normalt sett placeras laddboxen vid husväggen inne i garaget eller på själva väggen utomhus. Om du vill installera en laddstolpe kommer det ofta att krävas markarbete – och detta är betydligt dyrare. 

Välj en certifierad elektriker 

När du letar efter en elektriker bör du alltid välja en som är certifierad. I Sverige är det lag på att elarbeten endast ska utföras av fackmän. Dessutom kan registrerade företag hjälpa dig att få skatteavdrag på installationen. Genom skatteavdraget för grön teknik kan du dra av så mycket som 50 % av både arbetes- och materialkostnader. Företaget du anlitar skickar dig då en faktura med avdraget redan draget. 

Tips: Tänk på att alltid be om prisuppgift från tre till fem olika elektrikerföretag, eftersom priserna kan variera mellan olika konkurrenter.